Axel (60): ”Livskvalitet är det allra viktigaste”
Varje gång som Axel besökte sin kardiolog hade symtomen försvunnit. ”För varje besök blev jag alltmer frustrerad.” Axel led av snabba, oregelbundna hjärtslag. Hans allmänläkare remitterade honom till en kardiolog. ”Kardiologen hittade inget fel, eftersom jag inte hade några symtom när han utförde EKG. Då var symtomen borta.” Kardiologen bad Axel att omedelbart komma till honom för en EKG-mätning nästa gång Axel upplevde problem med hjärtat. Han behövde inte gå till allmänläkaren först. ”Det dröjde bara två veckor innan det hände igen.”
Skrämmande information på internet
Diagnosen ställdes nästan omedelbart. ”Jag hade förmaksflimmer. Jag fick genast läkemedel och broschyrer med information att ta med hem.” Då visste Axel väldigt lite om förmaksflimmer, behandlingsalternativen och läkemedlen. ”När man upplever symtom eller precis har fått en diagnos letar man efter mer information på internet. Man hittar en massa skrämmande information.” Så Axel skrev ner alla frågor han hade till läkaren. ”Jag gillar att vara välinformerad.”
Vet du vad du skall fråga doktorn?
Idag vet Axel mycket mer om denna rubbning i hjärtrytmen, men han vet fortfarande inte allt om riskerna med läkemedlen, som till exempel blodförtunnande. ”Jag vet att blodförtunnande gör det svårare att sluta blöda, men vad händer om blödningen inte upphör alls?”
Näsblod som inte gick att stoppa
Axel fick uppleva detta nyligen när han fick en näsblödning som han själv inte kunde stoppa. ”Min yngsta son kom och tog med mig till sjukhuset.” Axel har en läkemedelslista och ett informationskort om antikoagulantia i plånboken för liknande situationer. ”Om jag råkar gå hemifrån utan dessa dokument brukar jag faktiskt gå tillbaka för att hämta dem. Det är viktigt att vårdpersonal känner till mitt medicinska tillstånd ifall något händer.”
Fattar sina egna beslut om behandlingen
Axel lider nästan jämt av oregelbundna hjärtslag. Hans läkare föreslog en operation mot detta. ”Mitt hjärta besvärar mig inte och jag kan åldras så här. Varför skulle jag operera mig?” Axel är glad över att hans läkare föreslog operationen, men han vill fatta sina egna beslut om behandlingen. ”Livskvalitet är det allra viktigaste för mig. Förmaksflimret orsakar väldigt få problem just nu. Därför är jag inte intresserad av en operation.”
Känner du igen den här berättelsen eller har du fler frågor om förmaksflimmer? Kontakta då din läkare.
Berättelserna kommer från verkliga patienter
”Vad kan jag göra i händelse av en långvarig blödning?”
Det som skrämde Axels fru Johanna mest var att leva i ovisshet. ”Det tog lång tid innan Axel fick diagnosen förmaksflimmer. Ovissheten var väldigt obehaglig.”Axel mår bra idag. Han har god kontakt med sin läkare och tar läkemedel, såsom blodförtunnande. ”Jag har faktiskt ingen aning om exakt hur hans läkemedel verkar och vilka biverkningar det har.” På grund av det är Johanna osäker på exakt vad hon bör göra om en blödning uppstår. Som till exempel när Axel nyligen blödde näsblod länge. ”Vad kan jag göra i händelse av en långvarig blödning?” Min första tanke var att inte få panik och ringa 112. När Axel fick näsblod kom som tur var min son och tog honom till sjukhus.”
Vet du när någon som tar blodförtunnande läkemedel ska söka vård?
-
Berättelser
-
Berättelser
-
Berättelser