

John (70): ”Man vill verkligen inte bli synskadad eller något ännu värre!”
John är inte den som låter åldern stå i vägen. För honom är sjuttio år inte liktydigt med att sitta i soffan och titta på tv. Han tycker om att arbeta i trädgården och är alltid i farten, precis som förra sommaren. ”Jag skulle gå till trädgårdsboden och hämta cementblandaren som jag hade ärvt av min far, men innan jag visste ordet av vaknade jag upp på marken. Jag var alldeles snurrig och omtöcknad.”
Synskadad
Det visade sig att han hade fått en stroke. Den underliggande orsaken var att John hade förmaksflimmer. Detta var början på en jobbig period för John – han åkte ständigt till sjukhuset för undersökningar och kontroller, och var tvungen att ta olika läkemedel. ”Jag har alltid varit aktiv och vältränad. Särskilt efter att jag hade fyllt trettio så började jag ta sport och träning på största allvar. Jag kunde springa en kilometer på bara drygt 5 minuter.” John har nu en synskada på sitt högra öga till följd av sin stroke, men det är inget som hindrar honom från att vara aktiv utomhus.
Vet du när du behöver tillkalla hälso- och sjukvårdspersonal för en person som tar blodförtunnande läkemedel?
Skydda sig mot stroke
”John tycker det är viktigt att patienter med förmaksflimmer snabbt får diagnos och följer den behandling de blivit ordinerade.” Inte alla FF-patienter ska ha antikoagulantia. ”Tro mig, man vill inte vara med om en stroke. Man vill verkligen inte bli synskadad eller något ännu värre! Jag önskar att jag hade fått min diagnos tidigare.
Det är viktigt att upptäcka förmaksflimmer tidigt då det kan ge upphov till stroke.
Om du känner igen dig i den här berättelsen eller om du har frågor om förmaksflimmer bör du kontakta din läkare.
Berättelserna kommer från verkliga patienter
-
Berättelser
-
Berättelser
-
Berättelser
-
Berättelser