

Karin (75): ”Bra information gör mig lugn”
”Jag har en del hemska blåmärken. Från ljumsken till insidan av benen.” Karin har just genomgått en ablation, en operation för behandling av hennes symtom på förmaksflimmer. ”Jag led verkligen av att mitt hjärta kunde börja rusa. Min läkare berättade att en ablation kunde lösa problemet. Det fanns förstås inga garantier, men det kunde fungera.” Karin informerades dock inte ordentligt om riskerna med behandlingen, till exempel inre blödningar.
Fallrisk
Karin gillar att vara aktiv. Hon promenerar, cyklar och dansar. Hennes aktiva livsstil är förknippad med vissa risker. ”Sedan jag drabbades av förmaksflimmer blir jag ibland yr och har lättare för att ramla.” Detta hände Karin nyligen. Hon ramlade på trottoaren och slog i bakhuvudet. ”Jag hade en stor bula i huvudet, men kände mig inte yr. Jag bestämde mig för att inte ringa min husläkare på en gång. Det var trots allt fredag och snart helg. Jag tyckte inte att det var så farligt.”
Ökad risk för inre blödning
Under helgen blev Karin illamående och drabbades av yrselanfall. Hon började bli orolig. På måndagen bestämde hon sig för att ringa husläkaren trots allt. ”Min läkare sa att jag borde ha åkt direkt till akuten på fredagen. Eftersom jag tar blodförtunnande har jag en ökad risk för inre blödningar. Om jag hade vetat det skulle jag definitivt ha ringt tidigare!”
Vet du när du behöver tillkalla hälso- och sjukvårdspersonal för en person som tar blodförtunnande läkemedel?
Få bättre information
Karin visste från början väldigt lite om de risker som är förknippade med en ablation och användning av blodförtunnande läkemedel – och inte heller att det finns olika typer av blodförtunnande läkemedel. ”Min läkare förklarade inte för mig varför han skrev ut just den medicin jag fick. Och, för att vara ärlig, så tänkte jag inte så mycket på det vid läkarbesöket.” Numera skriver Karin ner sina frågor innan ett läkarbesök och hon kan även ställa frågor till sin läkare på telefon. ”Jag har lärt mig att lyssna ordentligt på den information som ges. Om ett beslut som min läkare har fattat inte känns rätt, så säger jag det. Bra information gör mig lugn.”
Känner du igen den här berättelsen eller har du fler frågor om förmaksflimmer? Kontakta då din läkare.
Berättelserna kommer från verkliga patienter
”Vad kan jag göra om hon ramlar?”
”Min mamma är mycket orolig och osäker när det gäller sin hälsa. Hennes läkare försöker att lugna henne.” Karins dotter, Marianne, märker att hennes mamma har svårt att anpassa sin livsstil till den nya situationen. ”Ibland blir jag arg på mamma. Hon vill göra allt på en gång, och fort ska det gå. Men det kan hon inte längre.” Hon är medveten om att hennes mamma lättare kan få blåmärken nu när hon tar blodförtunnande och att det finns risk för långvariga blödningar. Eftersom Marianne bor 45 minuter bort från sin mamma, kan hon inte ta sig dit snabbt för att hjälpa henne. ”Det oroar jag mig över ibland. Vad kan jag göra om hon ramlar? Jag hoppas att det finns människor i närheten som kan hjälpa henne i en nödsituation.”
Vet du hur du kan förbereda dig för en akut händelse?
-
Berättelser
-
Berättelser
-
Berättelser