Rolf (66): ”Jag är så pass enveten att jag frågar varför min läkare rekommenderar någonting”
På grund av besvär med hjärtklappning har Rolf besökt sjukhuset regelbundet de senaste 15 åren.. Denna hjärtrusning orsakades av förmaksflimmer, en hjärtarytmi. För att begränsa hjärtsjukdomens besvär så mycket som möjligt har han genomgått två ablationer, en en behandlingsmetod mot störd hjärtrytm [1]. Hur kommer Rolf fram till ett beslut om sin behandling? Vi presenterar ett antal påståenden för honom.
Bra förberedelse är halva jobbet
”Inför ett läkarbesök försöker jag alltid att hitta så mycket information som möjligt. Jag vill veta allt. Första gången jag pratade med min läkare om en ablation hade jag sökt information på internet om denna behandling. Jag hade ingen aning om vad den innebar. Därför tittade jag till exempel på informationsfilmer med kända kardiologer på YouTube. I huvudet gör jag listor med frågor som jag vill ställa under besöket. Då kan jag kontrollera informationen som jag har hittat på internet.”
Vet du vilka frågor du måste ställa till din läkare?
Ett beslut fattas tillsammans
”Min första ablation misslyckades. Två månader efter operationen fick jag återigen problem med hjärtklappning. Det var en chock. Tillsammans med min läkare bestämde jag då att genomgå behandlingen igen. Min läkare berättade om behandlingsalternativens fördelar och risker och gav mig tid att tänka över dem i lugn och ro. Jag vet att han inte kan ge några garantier för att behandlingen ska lyckas, han är alltid mycket rak och transparent. Lyckligtvis har jag inte haft några fler besvär efter den andra ablationen!”
Våga ställa frågor
”Min läkare har tidigare skrivit ut blodförtunnande läkemedel. Jag förstod inte direkt varför detta var nödvändigt. Jag är så pass enveten att jag frågar varför min läkare rekommenderar någonting. Jag skulle aldrig göra någonting som jag inte helt står bakom. Blodförtunnande läkemedel bidrar till att minska risken för stroke, berättade han då.[2] Det finns olika typer. Då vill jag gärna veta skillnaderna. Och då ställer jag frågor.”
Tänk på din medicin
”Användningen av blodförtunnande läkemedel har aldrig begränsat mig. Visst, jag fick blåmärken snabbare, men jag hade fått bra information från min läkare innan. Jag visste vad som väntade mig. Om man känner till en behandlings eller ett läkemedels för- och nackdelar, väntar inga överraskningar.”
Vet du vilka frågor du måste ställa till din läkare?
[1] Singh A, et al. Cardiac Catheter Ablation for Heart Rhythm Abnormalities. JAMA. 2019;321(11):1128. doi:10.1001/jama.2018.9832.
[2] Kirchhof P, et al. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. Eur Heart J. 2016;37 (38):2893-2962.
Berättelserna kommer från verkliga patienter
-
Berättelser
-
Berättelser
-
Berättelser
-
Berättelser