Reverse Mentoring med studenter från KTH
Under hösten 2018 har delar av Boehringer Ingelheims ledningsgrupp deltagit i ett så kallat Reverse Mentoring kring digitala medier – ett värdefullt utbyte för både företag och individ.

Under hösten har fyra mentor- och adeptpar träffats runt fem gånger. Varje tillfälle har kretsat kring ett antal digitala teman, exempelvis sociala medier, SEO eller Virtual Reality. Ett av paren var Ulrika Persson, medicinsk chef på Boehringer Ingelheim, och Emma Johansson, som utbildar sig till civilingenjör i medieteknik på KTH.
- Boehringer Ingelheim är inte ett företag jag skulle exponeras för om det inte var för den här möjligheten. Här har jag kunnat använda mina kunskaper för att hjälpa både Ulrika och företaget att utvecklas, säger Emma Johansson när hon ser tillbaka på månaderna som hon deltagit i programmet.
Att genomföra ett Reverse Mentoring skapar en givande erfarenhet för mentorn, när de får insyn i ett stort företag och dess utmaningar. Samtidigt får adepten från ledningsgruppen en möjlighet att bättre förstå drivkraften hos framtidens medarbetare, kunder eller samarbetspartners och se på digitaliseringens möjligheter ur nya perspektiv.
- Vi pratar ofta rent allmänt om att vi måste bli mer digitala. Men vad menar vi med det egentligen? Tekniken finns där men det svåra är att implementera den och ändra sina vanor, konstaterar Ulrika Persson.
Bild: Ulrika Persson, Medicinsk Direktör och Emma Johansson, student
Inläsningsmaterial fungerade som en utgångspunkt inför varje tillfälle, utifrån vilket mentorn kunde förbereda vad som skulle tas upp under mötet. På så sätt kunde allt från konkreta tips och verktyg till framtidstrender diskuteras. Alla möten var fria att formas efter deltagarnas behov, så att både mentor och adept fick ut så mycket som möjligt av tillfällena.
För adepterna, ledningen på Boehringer Ingelheim, handlade det både om personlig utveckling och att hitta sätt att omvandla lärdomarna i företagets kontext.
Vi som företag behöver hitta tiden att använda de verktyg som finns. Vi behöver utveckla den digitala kompetensen internt och ha med det som en viktig aspekt när vi anställer i framtiden, säger Ulrika Persson.
För Emma Johansson har hösten inte bara inneburit en inblick i Boehringer Ingelheims verksamhet. Hon har även fått nya perspektiv på sin egen utbildning och framtid.
Jag ser min utbildning ur ett nytt perspektiv. Det finns en stor potential och behov av vår kunskap. Jag har aldrig tidigare tänkt att jag skulle kunna jobba på ett läkemedelsbolag, till exempel. Det har verkligen ökat min studiemotivation, menar hon.