Boehringer Ingelheim HR representanter, Anastassia Jägerbert och Renee Bayards
Nyanlända farmaceuter på studiebesök hos Boehringer Ingelheim
Sveriges Farmaceuter uppskattar att minst 600 nyanlända farmaceuter har kommit till Sverige de senaste fem åren – och arbetsmarknaden behöver deras kompetens. Projektet SENNA ska hjälpa dem att korta vägen till legitimering och arbete. Den 11 september var deltagarna på studiebesök hos Boehringer Ingelheim för att lära sig mer om läkemedelsbranschen.

- Vi hoppas de har fått en bild av vad vi kan erbjuda som arbetsplats och att vi bidragit till att de ser läkemedelsbranschen som ett alternativ, sa Anastassia Jägerbert, HR Manager, som tillsammans med Renée Bayards, HR och ansvarig internkommunikation, anordnade dagen.
Spridningen på deltagarna var stor, både erfarenhetsmässigt och geografiskt. Några var precis nyutexaminerade medan andra drivit och ägt apotek i sitt hemland: Ryssland, Ukraina, Egypten eller Syrien. En av deltagarna var Mahmoud Mosa från Egypten. Han bor idag i Umeå men funderar på att flytta ner till Stockholm, både för att komma ifrån kylan och för att komma närmare jobbmöjligheterna.
- Jag studerar en master i folkhälsa i Umeå, men har jobbat som Apotekschef tidigare. Nu har jag sökt ett internship på Uppsala universitet som jag hoppas på, säger han.
Mahmoud menar att han fått upp ögonen för läkemedelsbranschen tack vare studiebesöken och att Quality Assurance var ett område som fångade hans uppmärksamhet extra mycket.
- Att få vara här och lyssna på vilka jobb som finns är viktigt och intressant för mig, konstaterar han.
Majoriteten av deltagarna under studiebesöket kommer från Syrien. Under en av fikapauserna berättar en man hur han drev ett eget apotek i hemlandet när kriget kom. Nu har han spenderat fyra år i Sverige och mestadels arbetat som skräddare, ett yrke han och hans bröder lärde sig innan han blev farmaceut, medan han lär sig svenska för att kunna få sin legitimation.
- Jag kommer nog börja jobba på ett apotek, sen får vi se. Det är intressant att vara här och lyssna på vad det finns för andra typer av jobb. Men jag tror jag behöver bli bättre på både svenska och engelska för att jobba här, säger han. Det kommer ta mig några år till innan jag kan jobba med det jag vill.
Att anordna studiebesöket var en självklarhet, menar Anastassia Jägerbert. Det är en del av Boehringer Ingelheims samhällsansvar och något som gynnar både företaget och individerna som kommer på besök, menar hon.
- Det är viktigt att berätta om vår bakgrund. Vi är ett företag med stor bredd, där farmaceuter är en stor del. Och vi strävar alltid efter större mångfald för att bli en bättre arbetsplats. Diversity is a mix, inclusion is making the mix work, säger hon för att poängtera hur viktigt det är att också kunna dra nytta av allas erfarenhet och bakgrund.
Dagen avslutades med en kort frågesport om Boehringer Ingelheims verksamhet. Renée Bayards förklarade att vinnarna blev erbjudna personlig coachning kring hur man skriver CV, förbereder sig för intervjusituationer eller annat som de kan tänkas stöta på under jobbsökandet. Den sista och avgörande frågan var hur många patienter som Boehringer Ingelheim hjälper varje år i Sverige via sina läkemedel: Över 140 000 personer.
- Vi hoppas verkligen att de både har fått inspiration för vad det finns för olika alternativa arbetsmöjligheter inom läkemedelsindustrin och kan på sikt se nya potentiella sysselsättningsområden utanför apoteksbranschen.
Erika Larsson, Sveriges Farmaceuter och projektledare för SENNA, summerar dagen.
- Det är väldigt viktigt för våra nyanlända farmaceuter att de får den här möjligheten att komma ut på relevanta arbetsplatser och få direktkontakt med farmaceuter som är verksamma inom läkemedelsbranschen i Sverige. Det här är ett exempel där SENNA-projektet bidrar till att hjälpa nyanlända vidga sitt kontaktnät för att komma närmare en framtida anställning. Vi är väldigt glada för det fina mottagandet vi fick av Boehringer Ingelheim.